REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
I.UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
1.Do korzystania ze stołówki szkolnej uprawnieni są:
a ) uczniowie wnoszący opłaty;
b ) pracownicy zatrudnieni w szkole
II ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY :
1. Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie jednodaniowego obiadu.
2. Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem
prowadzącym szkołę i obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku
– koszt wsadu do kotła.
3. W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się
możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z
miesięcznym wyprzedzeniem.
III. OPŁATY:
1.Opłatę za posiłki należy wnosić za cały miesiąc z góry w nieprzekraczalnym terminie
do 15 – go dnia każdego miesiąca ,aby umożliwić obsłudze stołówki
zaplanowanie odpowiedniej liczby posiłków na dany dzień.
2.Wpłaty za obiady w szkole przyjmujemy na konto Banku Spółdzielczego:
80 9491 0003 0020 0010 0319 0001
W tytule przelewu proszę napisać :imię i nazwisko ucznia , klasa , opłata za obiady ,miesiąc
(np. Jan Kowalski , kl.5c , opłata za obiady, 09.2021r.)
3.W przypadku nieuzasadnionego nieuregulowania opłaty do 15-go każdego miesiąca,
uczniowie zalegający z opłatami, otrzymują upomnienia, nieterminowość zgłaszana
jest także wychowawcom klas i rodzicom.
4.Rodzice dokonują opłaty za obiady zgodnie z harmonogramem za dany miesiąc ,
umieszczonym na stronie internetowej szkoły.IV. ZWROTY ZA OBIADY:
1. Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby lub innych przyczyn
losowych.
2.Nieobecność musi być zgłoszona w sekretariacie telefonicznie lub za pośrednictwem
dziennika elektronicznego Librus (sekretariat -Seweryn-intendent Edyta ),
najpóźniej do godz. 8.00 danego dnia. Tylko na tej podstawie powstała
nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty na następny miesiąc.
3.Odliczenie kwoty następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
V. WYDAWANIE POSIŁKÓW:
1.W stołówce wywieszony jest jadłospis na dwa tygodnie.
2.Posiłki przygotowane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją
kosztów.
3.Posiłki wydawane są według harmonogramu wywieszonym na tablicy informacyjnej
umieszczoną obok stołówki.
VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
1. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
2. Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
3. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
4. Niezwłocznie po posiłku należy ustąpić miejsca innym.
5. Za szkody umyślnie spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
6. Zabronione jest wnoszenie do stołówki okryć wierzchnich i plecaków.
7. Ze względów sanitarno-epidemiologicznych podczas wydawania obiadów w stołówce mogą
przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek (rodzice oraz inne osoby proszone są o niewchodzenie do stołówki podczas obiadu).
8. W stołówce szkolnej uczeń powinien:- spokojnie poruszać się po stołówce,
- zachować porządek przy odbiorze posiłku oraz przy oddawaniu naczyń,
- zachowywać się w sposób kulturalny, cicho i spokojnie spożywają posiłek,
- zastawić po sobie porządek ( odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku)
9. O nagannym zachowaniu ucznia w stołówce będzie poinformowany wychowawca,
rodzice oraz Dyrektor szkoły.