JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 20.06.2022 do 24.06.2022
Poniedziałek 20.06.2022
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem , dżemem malinowym ,kakao z mlekiem , herbata bez cukru
I DANIE: Zupa jarzynowa z ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana )
II DANIE: Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem świeżym, woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka , chrupki kukurydziane ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7
Wtorek 21.06.2022
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem ,kiełbasą żywiecką i ogórkiem świeżym , kawa zbożowa z mlekiem, herbata bez cukru
I DANIE: Zupa buraczkowa z makaronem kolanka ozdobne , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka
pietruszki, warzywa )
II DANIE: Kotlet z piersi kurczaka smażony w panierce, ziemniaki ze świeżym koperkiem, groszek z marchewką ,woda
niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka ,truskawki , woda niegazowanaAlergeny:1,3,7
Środa 22.06.2022
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem , płatki owsiane z mlekiem, herbata bez cukru
I DANIE: Kapuśniak z kwaśnej kapusty , ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny ,świeżym koprem)
II DANIE: Spaghetti z mięsem wieprzowym , makaron rurki , woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka , jabłka ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7
Czwartek 23.06.2022
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem ,parówki drobiowe , kawa zbożowa z mlekiem , herbata bez cukru
I DANIE: Zupa brokułowa z ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny)
II DANIE: Filet z kurczaka w ziołach prowansalskich ,ziemniaki ze świeżym koperkiem ,surówka z czerwonej kapusty
,woda niegazowana
PODWIECZOREK : Kanapka ,jogurt owocowy ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Piątek 24.06.2022
ŚNIADANIE: Kanapki z pieczywa pszennego i razowego ,pastą makrelową, kawa Inka z mlekiem ,herbata bez cukru
I DANIE: Zupa selerowa z makaronem gwiazdeczki , (wywarze – warzywnym ,śmietana, świeża natka pietruszki )
II DANIE: Placuszki z jabłkiem , woda niegazowana
PODWIECZOREK : Kanapka ,biszkopty ,jogurt do piciaAlergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 27.06.2022 do 30.06.2022
Poniedziałek 27.06.2022
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem, pasztetem i ogórkiem kiszonym ,herbata bez cukru ,kawa Inka z mlekiem
I DANIE: Zupa pomidorowa z ryżem , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka pietruszki)II DANIE: Kapusta na krótko z kiełbasą ,ziemniaki, woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka , winogrono ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7
Wtorek 28.06.2022
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem ,kiełbasą szynkową i pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem, herbata bez cukru
I DANIE: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny, śmietana)
II DANIE: Zapiekanka makaronowa ,woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka , arbuz, woda niegazowanaAlergeny:1,3,7
Środa 29.06.2022
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem , płatki kukurydziane z mlekiem, herbata bez cukruI DANIE: Rosół z makaronem nitki , (wywar mięsno – warzywny ,świeża natka pietruszki )
II DANIE: Dewolaje z serem , ziemniakami z koperkiem ,marchewka junior ,woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka ,drożdżówka ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 30.06.2022
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem , szynka konserwową i sałatą,kawa zbożowa z mlekiem , herbata bez cukru
I DANIE: Zupa ogórkowa z ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka pietruszki )
II DANIE: Pierogi leniwe , woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka ,jogurt owocowy ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7
Piątek 17.06.2022
ŚNIADANIE :
I DANIE:
II DANIE:PODWIECZOREK:Alergeny:1,3,7
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie