JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 27.03.2023 do 31.03.2023
Poniedziałek 27.03.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem, serek śmietankowy ,rzodkiewka, herbata bez cukru
I DANIE: Krupnik z kaszą i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny ,natka pietruszki, świeży koperek)
II DANIE: Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem świeżym , woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z masłem ,pomidor ,biszkopty , woda niegazowana
Alergeny:1,3,7,9
Wtorek 28.03.2023ŚNIADANIE : Kanapki z masłem ,polędwicą sopocką z sałatą ,kawa zbożowa z mlekiem ,herbata bez cukru
I DANIE: Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka pietruszki)
II DANIE: Filet z kurczaka w ziołach prowansalskich ,ziemniaki ze świeżym koperkiem ,marchew z groszkiem ,woda
niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z masłem i rzodkiewką ,jabłko ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7,9
Środa 29.03.2023ŚNIADANIE : Kanapki z masłem , parówka drobiowa i ketchupem ,bawarka, herbata bez cukru
I DANIE: Kapuśniak z słodkiej kapusty , ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny ,świeżym koprem)
II DANIE: Spaghetti z mięsem wieprzowym , makaron rurki , woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z masłem wędliną i papryką ,jogurt owocowy ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 30.03.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem , płatki ryżowe na mleku , herbata bez cukru
I DANIE: Żurek z jajkiem i ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana, )
II DANIE: Pieczeń rzymska , ziemniaki ze świeżym koperkiem ,surówka z ogórka kiszonego ,papryką i cebulą ,woda
niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z masłem i kiełbasą szynkową ,ogórek kiszony, kisiel truskawkowy ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 31.03.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem , pastą łososiową , kawa zbożowa z mlekiem ,herbata bez cukru
I DANIE: Zupa kalafiorowa z ziemniakami (wywarze – warzywnym ,śmietana, świeżym koprem)
II DANIE: Pierogi z owocami i jogurtem naturalnym , woda niegazowana
PODWIECZOREK : Kanapka z twarogiem i szczypiorkiem, gruszka, woda niegazowanaAlergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 03.04.2023 do 07.04.2023
Poniedziałek 03.04.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem i pomidorem , płatki owsiane na mleku , herbata bez cukru
I DANIE: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny, śmietana)II DANIE: Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem ,woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z dżemem truskawkowym ,wale ryżowe ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Wtorek 04.04.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z masłem ,szynką z indyka i zieloną sałatą, kawa zbożowa z mlekiem, herbata bez cukru
I DANIE: Zupa buraczkowa z makaronem rurki morskie, (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża
natka pietruszki, warzywa )
II DANIE: Roladki ze szpinakiem , ziemniaki z koperkiem ,bukiet warzyw ,woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z masłem, wędlina, mandarynki ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Środa 05.04.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem , pastą jajeczną i szczypiorkiem ,bawarka, herbata bez cukruI DANIE: Zupa fasolowa z ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny, śmietana)
II DANIE: Gulasz z kaszą pęczak ,buraczki ,woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z ogórkiem świeżym, jogurt truskawkowy ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 06.04.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z masłem ,kiełbasą krakowską i rzodkiewką , herbata bez cukru, bawarka
I DANIE: Zupa pieczarkowa z makaronem muszelki średnie, (wywar mięsno – warzywny ,śmietana, świeża
natka pietruszki, warzywa )
II DANIE: Dewolaje z serem , ziemniakami z koperkiem ,surówką meksykańską ,woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z papryką ,galaretkę z owocami ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Piątek 07.04.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z serem i rzodkiewką , kakao z mlekiem ,herbata bez cukru
I DANIE: Kapuśniak z kwaśnej kapusty , ziemniakami , (wywarze – warzywnym ,świeżym koprem)
II DANIE: Ryba zapiekana z warzywami ,ziemniaki ze świeżym koperkiem, marchew junior ,woda
niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z masłem ,pomidorem ,jabłko ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,4,7,9
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie