JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 15.04.2024 do 19.04.2024
WTOREK 15.04.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i pomidorem, Płatki ryżowe na mleku
I DANIE: : Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami
II DANIE: Zapiekanka makaronowa z warzywami i seremPODWIECZOREK: Kanapka z serkiem śmietankowym i rzodkiewką, Chrupki kukurydziane, Sok jabłkowy 100%
Alergeny:1,3,7,9
Wtorek 16.04.2024ŚNIADANIE : Kanapka z szynką z kurczaka i papryką, Kawa zbożowa z mlekiem
I DANIE: Zupa pomidorowa na wywarze mięsno -warzywnym z makaronem
II DANIE: Kotlet wieprzowy mielony, Ziemniaki z koperkiem, Mizeria z jogurtem naturalnymPODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i sałatą, Jabłko
Alergeny:1,3,7,9
Środa 17.04.2024ŚNIADANIE : Kanapka z pastą jajeczną, serem żółtym i szczypiorkiem, ogórek kiszony, Mleko krowie UHT, 2 % tłuszczu
I DANIE: Zupa kalafiorowa
II DANIE: Potrawka meksykańska z ryżemPODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i pomidorem, Gruszka
Alergeny:1,3,7,9
Czwartek 18.04.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą żywiecką i rzodkiewką, Bawarka
I DANIE: Zupa koperkowa z makaronem
II DANIE: Kotlecik kolorowy, ziemniaki z koperkiem, Surówka z kapusty czerwonejPODWIECZOREK: Kanapka z szynką z indyka i ogórkiem świeżym, Jogurt do picia
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 19.04.2023
ŚNIADANIE: Kanapka z serkiem homogenizowanym waniliowym, Kakao z mlekiem, Papryka kolorowa
I DANIE: Zupa warzywna
II DANIE: Ryba zapiekana z porem i serem, Ziemniaki z koperkiem, Surówka z selera i jabłka z jogurtem naturalnym i rodzynkamiPODWIECZOREK : Kanapka z masłem ,pomidorem i ogórkiem, Kisiel w proszku
Alergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 22.04.2024 do 26.04.2024
Poniedziałek 22.04.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem papryką i ogórkiem, Płatki kukurydziane na mleku
I DANIE: Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym z makaronemII DANIE: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą ,cebulą i serem
PODWIECZOREK: Kanapka z twarogiem i rzodkiewką, Biszkopty lady fingers, Mus owocowyAlergeny:1,3,7,9
Wtorek 23.04.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z szynką konserwową i ogórkiem, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Krem z białych warzyw z grzankami
II DANIE: Leczo z kiełbasą ,papryką, pomidorem, cukinią i pieczarkami ,bułka pszenna
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i zieloną sałatą, Jogurt do piciaAlergeny:1,3,7,9
Środa 24.04.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z pasztetem warzywno- drobiowym, Mleko krowie, 2% tłuszczuI DANIE: Zupa fasolowa z ziemniakami
II DANIE: Klopsy wieprzowe w sosie pomidorowym, Ziemniaki z koperkiem, Bukiet warzyw, mrożony
PODWIECZOREK: Kanapka z kiełbasą i paprykąAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 25.04.2024
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą krakowską i rzodkiewką, Bawarka
I DANIE: Żurek z kiełbasą i ziemniakami
II DANIE: Potrawka z kurczaka, Ryż biały, gotowany, Marchewka z groszkiem na parze
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i ogórkiem świeżym, Jogurt truskawkowy, 1,5% tłuszczuAlergeny:1,3,7,9
Piątek 26.04.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z pastą makreli, Ogórek kiszony, Mleko krowie UHT, 2 % tłuszczu
I DANIE: Zupa marchwianka z ziemniakami
II DANIE: Pierogi z truskawkamiPODWIECZOREK: Kanapka z serem i pomidorem, Bułeczki drożdżowe
Alergeny:1,3,4,7,9
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie