Jadłospis przedszkole
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 29.09.2025 do 03.10.2025
PONIEDZIAEŁEK 29.09.2025
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i ogórkiem, Płatki kukurydziane na mleku
I DANIE: : Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami
II DANIE: Ryż z jabłkami ,śmietaną i cynamonemPODWIECZOREK: Kanapka z szynką z indyka i rzodkiewką, Nektarynka
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 30.09.2025ŚNIADANIE : Kanapka z szynką wieprzową i sałatą, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa pomidorowa z ryżem
II DANIE: Filet z kurczaka panierowany. Ziemniaki z koperkiem, Surówka meksykańskaPODWIECZOREK: Kanapka z serkiem śmietankowym i pomidorem, Arbuz
Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 01.10.2025ŚNIADANIE : Kanapka z twarogiem ze szczypiorkiem, Mleko krowie, 2% tłuszczu
I DANIE: Żurek z kiełbasą i ziemniakami
II DANIE: Schab pieczony w sosie własnym, Kasza jęczmienna, pęczak, Buraczki zasmażanePODWIECZOREK: Kanapka z kiełbasą i papryką, Gruszka
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 02.10.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą krakowską i rzodkiewką, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa grochowa z ziemniakami
II DANIE: Kotlecik kolorowy, ziemniaki z koperkiem, Surówka z kapusty pekińskiej i marchewkąPODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i papryką, Jogurt do picia
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 03.10.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z pastą z makreli i cebulki, BawarkaI DANIE: Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym z makaronem
II DANIE: Pierogi z truskawkamiPODWIECZOREK : Kanapka z masłem i pomidorem, Jabłko
Alergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 06.10.2025 do 10.10.2025
Poniedziałek 06.10.2025
ŚNIADANIE : Kanapka z masłem i pomidorem, Płatki owsiane na mleku
I DANIE: Zupa jarzynowaII DANIE: Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i rzodkiewką, Wafle ryżoweAlergeny:1,3,7,9
Wtorek 07.10.2025
ŚNIADANIE : Kanapka z szynką z indyka i zieloną sałatą, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Zupa ogórkowa
II DANIE: Potrawka meksykańska z ryżem
PODWIECZOREK: Kanapka z polędwicą drobiową i papryką, ŚliwkiAlergeny:1,3,7,9
Środa 08.10.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, Mleko krowie, 2% tłuszczuI DANIE: Zupa selerowa z makaronem
II DANIE: Rolada z kurczaka i szpinakiem, Ziemniaki gotowane z koperkiem, Marchewka mini na parze
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką z kurczaka i ogórkiem kiszonym, BrzoskwiniaAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 09.10.2025
ŚNIADANIE: Kanapka z kiełbasą żywiecką i pomidorem, Kawa zbożowa na mleku
I DANIE: Krupnik z kaszą jęczmienną
II DANIE: Pieczeń wieprzowa rzymska w sosie własnym, Kasza jęczmienna, pęczak, Surówka wiejska
PODWIECZOREK: Kanapka z szynką wieprzową i papryką, Serek twarogowy, homogenizowany, waniliowyAlergeny:1,3,7,9
Piątek 10.10.2024
ŚNIADANIE : Kanapka z serem i rzodkiewką, Kakao z mlekiem
I DANIE: Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami
II DANIE: Ryba zapiekana z porem i serem, Ziemniaki z koperkiem, Kalafior z wody, z masłem i bułką tartąPODWIECZOREK: Kalafior z wody, z masłem i bułką tartą, Kisiel truskawkowy
Alergeny:1,3,4,7,9
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie