JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Jadłospis od 02.10.2023 do 06.10.2023
Poniedziałek 02.10.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z pomidorem ,płatki owsiane na mleku ,herbata bez cukru
I DANIE: : Zupa ogórkowa z ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka pietruszki)
II DANIE: : Placki ziemniaczane , woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z serkiem śmietankowym ,papryka ,chrupki kukurydziane ,sok jabłkowy
Alergeny:1,3,7,9
Wtorek 03.10.2023ŚNIADANIE : Kanapki z szynką z konserwową i sałatą, kawa zbożowa z mlekiem, herbata bez cukru
I DANIE: Krupnik z kaszą i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny ,natka pietruszki, świeży koperek)
II DANIE: Potrawka meksykańska z ryżem długoziarnisty ,woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z wędliną ,pomidor koktajlowy ,jabłko ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7,9
Środa 04.10.2023ŚNIADANIE : Kanapki , parowki drobiowe i ketchup ,ogórek kiszony ,bawarka, herbata bez cukru
I DANIE: Zupa selerowa z makaronem , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana, świeża natka pietruszki )
II DANIE: Kotleciki kolorowy , ziemniakami ze świeżym koperkiem , surówka wiosenna ,woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z wędliną ,papryka, gruszka ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7,9
Czwartek 05.10.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z kiełbasą szynkową i pomidorem , kawa zbożowa z mlekiem , herbata bez cukru
I DANIE: Zupa koperkowa z makaronem muszelki drobne , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana ,świeży
koper )
II DANIE: Leczo z bułką (papryka ,kiełbasa ,pomidor świeży ,cukinia ,pieczarki) , woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z wędliną ,ogórek świeży ,jogurt owocowy ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 06.10.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z serem i rzodkiewką, kakao z mlekiem ,herbata bez cukru
I DANIE: Zupa z ciecierzycy z ziemniakami ( bulion )
II DANIE: Nuggetsy rybne , ziemniakami ze świeżym koperkiem ,surówka z marchewką i jabłkiem ,woda
niegazowanaPODWIECZOREK : Kanapka z jajkiem i szczypiorkiem ,kisiel truskawkowy ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,4,7,9
Jadłospis od 09.10.2023 do 13.10.2023
Poniedziałek 09.10.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z powidłami śliwkowymi , płatki kukurydziane na mleku, herbata bez cukru
I DANIE: Zupa jarzynowa i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, śmietana )II DANIE: Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem świeżym , woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z ogórkiem świeżym ,herbatniki , woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Wtorek 10.10.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z szynka wieprzową i rzodkiewką ,kawa zbożowa z mlekiem ,herbata bez cukru
I DANIE: Zupa buraczkowa z makaronem , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka pietruszki, warzywa )
II DANIE: Schab w sosie własnym , kluski śląskie kolorowe ,ogórek małosolny, woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z wędliną i pomidorem, banan ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Środa 11.10.2023
ŚNIADANIE: Chałka z dżemem truskawkowym ,kakao z mlekiem, herbata bez cukruI DANIE: Zupa grochowa z kiełbasą i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny )
II DANIE: Zapiekanka gyros z ryżem długoziarnisty , woda niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z wędliną ,papryka , śliwka ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Czwartek 12.10.2023
ŚNIADANIE: Kanapki z kiełbasą krotoszyńską i sałatą , kawa zbożowa z mlekiem , herbata bez cukru
I DANIE: Zupa pomidorowa z makaronem , (wywar mięsno – warzywny ,śmietana , świeża natka pietruszki, warzywa )
II DANIE: Wątróbka z cebulką i jabłkiem, ,ziemniakami ze świeżym koperkiem ,surówka z kapustą kiszoną i marchewką ,woda
niegazowana
PODWIECZOREK: Kanapka z wędliną i pomidorem , jogurt owocowy ,woda niegazowanaAlergeny:1,3,7,9
Piątek 13.10.2023
ŚNIADANIE : Kanapki z pastą makrelową ,herbata bez cukru, bawarka
I DANIE: Zupa brokułowa z ziemniakami , (wywar mięsno – warzywny)
II DANIE: Knedle ze śliwką , woda niegazowanaPODWIECZOREK: Kanapka z serkiem śmietankowym i rzodkiewką ,galaretka ,woda niegazowana
Alergeny:1,3,4,7,9
ALERGENY
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, czosnek suszony, papryka słodka, cukier waniliowy. Potrawy są przygotowywane z dodatkiem soli o obniżonej zawartości sodu.
WAŻNE !!!
Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.
Informujemy Państwa, że producent pieczywa,. Zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty,, mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn.pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie ,orzechy nerkowca ,orzechy pekan, orzechy brazylijskie ,orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie